Agenda

Agenda

Workshops

  • 11 mei: Omgaan met stress in je lijf
  • 6 juli: Herken je grens via je lijf

Lezingen

  • Trauma en het brein: nader te bepalen
  • Het hoe en wat van stress: nader te bepalen

Nader uitleg per evenement

Workshop: Omgaan met stress in je lijf

Datum: zaterdag 11 mei van 09.30-11.30 uur

Stress: we hebben er allemaal mee te maken en dat is maar goed ook. Stress helpt ons om ’s morgens uit bed te komen, onder de douche te stappen en ons aan te kleden. Het helpt ons te navigeren in het verkeer en om ons te concentreren. Positieve stress, dus. Maar wat als stress tegen je gaat werken? Welke invloed heeft dat op je lichaam, op je gemoedstoestand en de gedachten die door je hoofd gaan? Wat is de grens naar de overleefstand, waarin je alleen nog maar aan het vechten, vluchten of bevriezen bent?

En wat kan je doen om met die stress om te gaan?

Deze workshop is voor jou als jij:

  • Veel piekert.
  • Je gespannen voelt.
  • Regelmatig teveel doet en geen puf hebt voor leuke dingen.
  • Spieren trekken in rug, nek of schouders/ vaker hoofdpijn/ krapte in je borstkas/weinig ademruimte.
  • Je overmatig verantwoordelijk voelt voor (het geluk van) anderen.
  • Jezelf vaak in twijfel trekt.
  • Jezelf continu bezighoudt en onrustig bent.
  • Van binnen veel voelt, maar dit niet uit.

Tijdens de workshop zoeken we bewust de lichamelijke spanning op, waarna we ook de ontspanning opzoeken. Het heen en weer kunnen bewegen tussen deze twee is in mijn ogen een life skill die je erg gaat helpen op momenten dat je het nodig hebt. Niet om alles weg te reguleren, maar om minder snel (of onnodig) uit de bocht te vliegen en eerder op de rem te kunnen trappen.

Resultaten:

  • Je herkent signalen van stress en trapt waar nodig eerder op de rem.
  • Je beweegt makkelijk heen en weer tussen bezorgdheid en onbezorgdheid.
  • Je kalmeert je zenuwstelsel: leunt ontspannen achterover, terwijl het van binnen rustig voelt.
  • Je gaat niet meer zomaar aan jezelf voorbij.

Wat anderen erover zeiden:

De workshop was heel verhelderend en de oefeningen zijn direct toepasbaar. Zeker een aanrader !

Het mooie aan de workshop was dat er een veilige omgeving ontstond waarin de deelnemers mochten delen wat zij wilden delen. Vervolgens werd hier uitleg over gegeven, zodat iedereen zich bewust kon worden wat er nu gebeurd in het lichaam en waarom het lichaam en de geest kunnen reageren op een bepaalde situatie.

Ik heb veel herkenning en verheldering kunnen vinden en veel acceptatie gevoeld, wat erg fijn was.

Ik vond het een hele liefdevolle ochtend. Je werkt heel aandachtig met wat er ter sprake komt en dat vond ik heel fijn.

Aanmelden:

Er is plek voor maximaal 8 deelnemers. Als de groep vol is, kom je op de wachtlijst en word je gebeld of gemaild zodra er onverhoopt toch een plekje vrijkomt. Je investering is op dit moment € 55,- en aanmelden kan via het contactformulier!

NB: Deze workshop is ook interessant voor bedrijven en organisaties die preventie ziekteverzuim, duurzame inzetbaarheid en persoonlijke ontwikkeling voor het personeel hoog in het vaandel hebben staan. Wil jij deze workshop bij jouw organisatie aanbieden? Neem dan contact op om samen de mogelijkheden te bespreken.


Workshop: Herken je grens via je lijf

Datum: zaterdag 6 juli van 09.30-11.30 uur

Laatst belde een vriendin die alleen contact opneemt als ze iets van me nodig heeft. Dat zit me al een tijdje dwars, maar ik durf er nooit wat van te zeggen.

….

“Aan tafel zat een vrouw naast me die steeds dichterbij kwam zitten. Ze legde zelfs haar arm op de plek waar ik bezig was. Ik heb er niks van gezegd en ben maar een stukje opgeschoven, maar ik irriteerde me mateloos!”

….

“Op mijn werk ben ik altijd degene die vooraan staat als er om een extra handje wordt gevraagd. Als ik een keer niet kan werken, is het altijd heel moeilijk om iemand te vinden die mijn dienst wil overnemen, dus ik weet hoe vervelend dat voor een ander kan voelen. Daarom blijf ik helpen waar ik kan, ook als ik er eigenlijk geen energie voor heb.”

Herken jij jezelf hierin?

Stel je nou eens voor dat je de dingen kunt doen die je wilt doen, zonder dat dit ten koste gaat van jezelf? Wat als je duidelijk jouw grens aangeeft bij die vriendin en eens niet vooraan staat wéér een dienst over te nemen? Wat als je niet opschuift, maar vraagt of de vrouw naast je jou een beetje ruimte kan geven?

Je eigen grens voelen en aangeven draait niet alleen om JA of NEE kunnen zeggen. Was het maar zo simpel, dan had je het allang gedaan, toch?! Wat er nog meer bij komt kijken, ontdek je tijdens de workshop ‘Herken je grens via je lijf’.


Woensdag 29 mei van 10.00-11.00 uur

Speciaal voor (ex)kankerpatiënten organiseer ik samen met het Toon Hermanshuis in Zeewolde de workshop “Rust in je lijf”. Deze workshop is voor jou als jij het intensiefste deel van je behandelingen al achter de rug hebt. Nu sta je voor de uitdaging om het ‘normale leven’ weer op te pakken, maar je hebt geen idee hoe. Ineens voel je je onzeker en komen er emoties naar boven die tijdens je behandelingen geen ruimte kregen. Het is alsof je als nieuw persoon in hetzelfde leven terugstapt. Je pakt waar mogelijk je werkzaamheden weer op en plant afspraken met vrienden, maar keer op keer loop je tegen je eigen grenzen aan. Het is wennen hoe dichterbij je grenzen nu liggen. Als je alleen al denkt aan de verwachtingen waar jij wel aan WILT voldoen, maar niet meer aan KUNT voldoen, voel je de stress in je lichaam stijgen.

In 2021 kreeg ik zelf borstkanker en gaandeweg het traject heb ik persoonlijk ervaren hoe helpend het is om het lichaam te betrekken bij wat je van binnen allemaal ervaart.

Door je bewust te worden van hoe je innerlijke ervaring zich uit via je lichaam, krijg je grond onder je voeten in deze turbulente periode.

Voorbeeld van wat je tijdens de workshop kunt verwachten:
Denk eens aan een moment waarop jij je blij en geliefd voelde. Hoe voelt dat voor jou nu je hier zo aan denkt? Krijg je het warm van binnen? Komen er kleine kriebeltjes in je buik of komt een glimlach op je gezicht? En als je aan een stressvol moment denkt, wat verandert er dan? Kan je heen en weer bewegen tussen deze twee ervaringen? Dat is waarmee gewerkt wordt.

Er is plaats voor maximaal 8 deelnemers en na afloop is er tijd om na te kletsen. Bij veel belangstelling geven we de workshop vaker. De eigen bijdrage is € 5,- die volledig gedoneerd wordt aan het THHZ.

Er zijn veel misverstanden over trauma en als ik eerder geweten had wat trauma was, dan had ik mezelf serieuzer genomen in de tijd dat ik het moeilijk had. Ik had dan eerder hulp gezocht en me minder (lang) verloren gevoeld.

Om te voorkomen dat jou hetzelfde overkomt, organiseer ik met liefde deze lezing!

De meeste mensen denken dat trauma vooral met bijzonder heftige gebeurtenissen te maken heeft. Maar wat is ‘bijzonder heftig’? Dat is voor iedereen iets anders. Waar de ene getuige bij een verkeersongeval zijn dag vervolgt alsof er niks gebeurd is, kan een andere getuige hierdoor volledig van de leg raken. Hoe kan dat? En als je een prima jeugd hebt gehad, kan je toch ook geen trauma hebben?

Weten wat trauma is en welke reacties je daarop kunt hebben, helpt om klachten die je hebt te kunnen plaatsen. Niet alleen fysieke klachten zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, verkramping in spieren, duizeligheid of kortademigheid, maar ook thema’s waar je keer op keer tegenaan loopt. Dat en meer leg ik uit tijdens deze lezing.

Dit is wat anderen erover zeiden:

  • “Goede sprekende voorbeelden uit het leven. Mooi en duidelijk omschreven, heel herkenbaar! Positief en luchtig gebracht.”
  • “Duidelijke heldere uitleg. Veel herkenning.”
  • Fijne omgeving met goede informatie hoe het brein werkt en trauma. Anna luistert goed en geeft duidelijk uitleg.”
  • Heel duidelijk verhaal. Anna is toegankelijk. Prettig om naar te luisteren.”
  • “Er wordt in de groep op een veilige manier ruimte geboden om ervaringen te delen. De kennis wordt op een prettige manier gedeeld.”
  • Interessante lezing, trauma en brein”
  • Afgestemd en mooi op maat.”

Heb jij interesse in deze lezing, laat me dit dan weten via het contactformulier. Er is plek voor maximaal 45 bezoekers.

NB: Deze lezing is bijzonder interessant voor bedrijven en organisaties die preventie ziekteverzuim, duurzame inzetbaarheid en persoonlijke ontwikkeling voor het personeel hoog in het vaandel hebben staan. Wil jij deze lezing bij jouw organisatie aanbieden? Neem dan contact op om samen de mogelijkheden te bespreken.


Workshop: Emotioneel in balans via je lijf

Je voelt veel, maar hebt moeite om dit te uiten.

Dit kan verschillende redenen hebben: omdat je niet weet wat je nu eigenlijk voelt, uit angst voor overweldiging, uit schaamte, uit loyaliteit naar de boodschappen van je ouders (‘echte mannen huilen niet/de vuile was hangen we niet buiten’) of omdat je anderen niet tot last wilt zijn.

Wat jouw reden ook is, je merkt nu dat je steeds meer vast komt te zitten in jezelf. Door je zo in te houden, blijven veel dingen binnen en dat bouwt een druk op en fysieke ongemakken. Je spieren staan op spanning, je lontje wordt steeds korter, je kunt minder hebben op een dag en je trekt je steeds vaker terug. Zo sta je steeds meer aan de zijlijn van je eigen leven en ben je niet meer in contact met je eigen basisbehoeftes.

Met andere woorden: je wordt steeds meer geleefd.

Tijdens deze workshop ontdek je waarom we ons zo inhouden en wat ervoor nodig is om je eigen behoeftes te voelen, te uiten en daar ook naar te handelen. Datum, tijd en locatie worden later bekend gemaakt, maar je kunt nu al contact met me opnemen om als eerste op de hoogte gebracht te worden.


Lezing: Rouwen via je lijf

Bij rouw denken we vaak als eerste aan een overlijden, maar er zijn veel vormen van verlies. Denk aan verlies van veiligheid, geborgenheid, een baan, je gezondheid, je huis, een vriendschap of het leven zoals je het kende enz. Iedereen weet daarom uit eigen ervaring wat rouw is.

Om je te ondersteunen bij het verwerken van dit verlies, ga ik uit van het lichaam. Waarom en hoe dit in zijn werk gaat, leg ik je graag uit tijdens de lezing. Er is meer dan genoeg ruimte om je vragen te stellen en aanmelden kan via het contactformulier door op onderstaande button te klikken. Datum, tijd en locatie zullen later bekend worden gemaakt.

Fijn om je te ontmoeten.

NB: Wil jij deze lezing bij jouw organisatie aanbieden? Neem dan contact op om samen de mogelijkheden te bespreken.


Wie is Anna?

Als Lichaamsgericht Coach en Traumatherapeut zoek ik dagelijks met mijn cliënten, naar de signalen van het lichaam voor verwerking en integratie van levenservaringen in het hier en nu. Dit helpt om stevigheid onder je voeten te voelen en je eigen ritme in het leven te volgen.