Agenda
Workshop: Herken je grens
Eén van de grootste gevolgen van trauma is dat we de verbinding verliezen met onze eigen basisbehoeftes. Grenzen worden makkelijk overschreden door zowel onszelf als door een ander. Mede omdat we niet goed meer voelen waar die grens ligt.
“Laatst belde een vriendin die alleen contact opneemt als ze iets van me nodig heeft. Dat zit me al een tijdje dwars, maar ik durf er nooit wat van te zeggen.“
….
“Op mijn werk ben ik altijd degene die vooraan staat als er om een extra handje wordt gevraagd. Als ik een keer niet kan werken, is het altijd heel moeilijk om iemand te vinden die mijn dienst wil overnemen, dus ik weet hoe vervelend dat voor een ander kan voelen. Daarom blijf ik helpen waar ik kan, ook als ik er eigenlijk geen energie voor heb.”
Je eigen grens voelen en aangeven draait niet alleen om JA of NEE kunnen zeggen. Was het maar zo simpel, dan had je het allang gedaan, toch?! Wat er nog meer bij komt kijken en wat je kunt doen, ontdek je tijdens de workshop ‘Tot hier en niet verder’.
Lezing: Trauma en het brein
Er zijn veel misverstanden over trauma en als ik eerder geweten had wat trauma was, dan had ik mezelf serieuzer genomen in de tijd dat ik het moeilijk had. Ik had eerder hulp gezocht en me minder (lang) verloren gevoeld.
Om te voorkomen dat jou hetzelfde overkomt, organiseer ik met liefde deze lezing!
De meeste mensen denken dat trauma vooral met bijzonder heftige gebeurtenissen te maken heeft. Maar wat is ‘bijzonder heftig’? Dat is voor iedereen iets anders. Waar de ene getuige van een verkeersongeval zijn dag vervolgt alsof er niks gebeurd is, kan een andere getuige hierdoor volledig van de leg raken. Hoe kan dat?
Een andere vraag die gesteld wordt is: “Als je een prima jeugd hebt gehad, kan je toch ook geen trauma hebben?”
Weten wat trauma is en welke reacties je daarop kunt hebben, helpt om klachten die je hebt te kunnen plaatsen. Niet alleen fysieke klachten, maar ook frustraties rondom thema’s waar je keer op keer tegenaan loopt. Dat en meer leg ik uit tijdens deze lezing.
Dit is wat anderen erover zeiden:
- “Goede sprekende voorbeelden uit het leven.”
- “Mooi en duidelijk omschreven, heel herkenbaar!”
- “Positief en luchtig gebracht.”
- “Fijne omgeving met goede informatie hoe het brein werkt en trauma.”
- “Anna luistert goed en geeft duidelijk uitleg.”
- “Heel duidelijk verhaal. Anna is toegankelijk. Prettig om naar te luisteren.”
- “Er wordt in de groep op een veilige manier ruimte geboden om ervaringen te delen.”
- “De kennis wordt op een prettige manier gedeeld.”
- “Interessante lezing!”
- “Afgestemd en mooi op maat.”
Heb jij interesse in deze lezing, laat me dit dan weten via het contactformulier.
NB: Deze lezing is bijzonder interessant voor bedrijven en organisaties. Het legt op een ervaringsgerichte manier de Polyvagaal Theorie uit en leert personeel om vroegtijdig signalen van stress/overbelasting op te merken. Zowel bij zichzelf als bij elkaar. Ook draagt het significant bij aan de sociale veiligheid op de werkvloer doordat onderlinge communicatie verbetert. Wil jij deze training bij jouw organisatie aanbieden? Neem dan contact op om samen de mogelijkheden te bespreken.
Workshop: Emotioneel in balans via je lijf
Je voelt veel, maar hebt moeite om dit te uiten.
Dit kan verschillende redenen hebben: omdat je niet weet wat je nu eigenlijk voelt, uit angst voor overweldiging, uit schaamte, uit loyaliteit naar de boodschappen van je ouders (‘echte mannen huilen niet/de vuile was hangen we niet buiten’) of omdat je anderen niet tot last wilt zijn.
Wat jouw reden ook is, je merkt nu dat je steeds meer vast komt te zitten in jezelf. Door je zo in te houden, blijven veel dingen binnen en dat bouwt een druk op en fysieke ongemakken. Je spieren staan op spanning, je lontje wordt steeds korter, je kunt minder hebben op een dag en je trekt je steeds vaker terug.
Met andere woorden: je wordt steeds meer geleefd.
Tijdens deze workshop leer je verschillende emoties te herkennen en hoe je ermee kunt omgaan. Ook ontdek je waarom we ons zo inhouden en wat ervoor nodig is om je eigen behoeftes te voelen, te uiten en daar ook naar te handelen. Datum, tijd en locatie worden later bekend gemaakt, maar je kunt nu al contact met me opnemen om je interesse te laten blijken.
Workshop: Omgaan met stress in je lijf
Je geeft veel en doet je best om zo goed mogelijk te voldoen aan de verwachtingen van anderen, maar je merkt ook dat je steeds minder te geven hebt. Je lichaam is moe en je hebt steeds meer hersteltijd nodig. Je raakt sneller uit balans en je raakt steeds meer het overzicht kwijt. Je maakt je druk om de kleinste dingen en kunt nog maar moeilijk prioriteiten stellen. Deze workshop is voor jou als jij:
- Jezelf makkelijk wegcijfert.
- Je regelmatig gestresst voelt.
- Behoefte hebt aan ontspanning, maar dit in je eentje niet voor elkaar krijgt.
- Lichamelijke klachten hebt zoals spierspanningen (stijve nek/rug etc.), vermoeidheid en/of hoofdpijn/migraine.
- Van binnen veel voelt, maar een ander hiermee niet wil lastigvallen.
Tijdens deze workshop verken je de rol van je lichaam bij stress en ontdek je op een hele praktische manier wat je kan doen om fysieke stressklachten te verminderen. Je merkt de subtielere signalen van je lichaam op, zodat jij eerder kunt bijsturen in je activiteiten als dat nodig is. Zo leer je van binnenuit waar je grens ligt en wat je kan doen hier gehoor aan te geven.
Dit is een life skill die je erg gaat helpen op momenten dat je weer eens compleet aan jezelf voorbij gaat, de emoties hoog oplopen of je emmer aan het vollopen is. Niet om alles weg te reguleren, maar om minder snel (of onnodig) uit de bocht te vliegen of zelfs helemaal uit te vallen.
Resultaten:
– Je trapt waar nodig eerder op de rem.
– Je kalmeert je zenuwstelsel wat zoveel betekent als: je leunt ontspannen achterover, terwijl het van binnen rustig voelt.
– Je beweegt makkelijker heen en weer tussen bezorgdheid en onbezorgdheid, stress en ontspanning, aandacht voor de ander en aandacht voor jezelf
– Je gaat niet meer zomaar aan jezelf voorbij.
– Je vermindert jouw lichamelijke stressklachten.
Deze workshop al meerdere keren gegeven en slaat goed aan, omdat het veel duidelijkheid geeft over waarom we tot onze grote frustratie blijven doen wat we doen, terwijl we dit helemaal niet meer willen.
Dit is wat anderen erover zeiden:
De workshop was heel verhelderend en de oefeningen zijn direct toepasbaar. Zeker een aanrader !
Het mooie aan de workshop was dat er een veilige omgeving ontstond waarin de deelnemers mochten delen wat zij wilden delen. Vervolgens werd hier uitleg over gegeven, zodat iedereen zich bewust kon worden wat er nu gebeurd in het lichaam en waarom het lichaam en de geest kunnen reageren op een bepaalde situatie.
Ik heb veel herkenning en verheldering kunnen vinden en veel acceptatie gevoeld, wat erg fijn was.
Ik vond het een hele liefdevolle ochtend. Je werkt heel aandachtig met wat er ter sprake komt en dat vond ik heel fijn.
Aanmelden:
Er is plek voor maximaal 10 deelnemers en je investering is € 55,-, je tijd en je volledige aandacht ;). Aanmelden kan via onderstaande aanmeldknop! Als de groep vol is, kom je op de wachtlijst en word je gebeld of gemaild zodra er onverhoopt toch een plekje vrijkomt.
NB: Deze workshop is ook interessant voor bedrijven en organisaties die sociale veiligheid op de werkvloer, preventie van stressgerelateerde ziekteverzuim en persoonlijke ontwikkeling voor het personeel hoog in het vaandel hebben staan. Wil jij deze workshop bij jouw organisatie aanbieden? Neem dan via de aanmeldknop contact op om samen de mogelijkheden te bespreken.
Lezing: Rouwen via je lijf
Bij rouw denken we vaak als eerste aan een overlijden, maar er zijn veel vormen van verlies. Denk aan verlies van veiligheid, geborgenheid, een baan, je gezondheid, je huis, een vriendschap of het leven zoals je het kende enz. Iedereen weet daarom uit eigen ervaring wat rouw is.
Het verwerken van de emoties die hierbij vrijkomen, gaat voornamelijk via ons lichaam. Hoe dat zit, leg ik je graag uit tijdens deze lezing. Er is meer dan genoeg ruimte om je vragen te stellen en aanmelden kan via het contactformulier door op onderstaande button te klikken. Datum, tijd en locatie zullen later bekend worden gemaakt.
Fijn om je te ontmoeten.
NB: Wil jij deze lezing bij jouw organisatie aanbieden? Neem dan contact op om samen de mogelijkheden te bespreken.
Wie is Anna?
Als Lichaamsgericht Coach en Traumatherapeut zoek ik dagelijks met mijn cliënten, naar de signalen van het lichaam voor verwerking en integratie van levenservaringen in het hier en nu. Dit helpt om stevigheid onder je voeten te voelen en je eigen ritme in het leven te volgen.