Grenzen bewaken
Grenzen voelen, bewaken en aangeven; voor veel mensen is dit iets waar zij moeite mee hebben en eerlijk gezegd: zelfs als kenner op dit gebied, loop ik hier ook nog wel eens tegenaan. Soms word je uitgedaagd op een onverwachte manier en dan is er niet altijd ruimte of tijd om stil te staan bij die grenzen.
Herken je dat? Dan ben je hier aan het juiste adres.
Er zijn verschillende manieren waarop je kan merken dat je moeite hebt met grenzen. Ik geef je een paar voorbeelden:
- Je neemt regelmatig teveel hooi op je vork
- Je neemt klakkeloos aan wat een ander je toeschuift
- Je zegt JA, terwijl je NEE wilt zeggen
- Je maakt je kleiner bij mensen die veel ruimte innemen
- Je houdt beleefd contact met mensen die niet bij je passen
- Je doet dingen waar je helemaal niet blij van wordt
- Je kunt moeilijk voor jezelf opkomen
- Je voelt je vaak uitgeblust zonder gevoel van voldoening
- Je bent jezelf onnodig aan het verklaren of verontschuldigen
- Je hebt moeite met keuzes maken
En ga zo maar door…
Redenen waarom we hier zoveel moeite mee hebben, kunnen aardig uit elkaar liggen. Het kan zijn dat jij jezelf niet zo belangrijk vindt of dat je graag anderen helpt. Ook kan het zijn dat je vertrouwen geschaad is in het verleden. Wat voor jou de reden ook is, je bent hier gekomen omdat je hier iets in wilt veranderen.
Je hoeft hiervoor niet altijd terug naar je verleden.
Om je een voorbeeld te geven van hoe een Lichaamsgerichte sessie kan gaan, neem ik je mee naar een moment waar ik op een afstandje tegenover mijn cliënt sta.
Zij heeft me net 1 stap naar voren laten nemen, zodat ik dichterbij kom en dit maakt al veel in haar los. Ze raakt van binnen lichtelijk ontregeld en ze heeft even tijd nodig om weer tot zichzelf te komen. Verstandelijk weet ze wel dat ik veilig ben en dit spreekt ze ook uit. Maar ze houdt heel strak haar blik op mijn buik/heupgebied gericht. Scherp op iedere minuscule beweging die ik zou maken zonder haar toestemming.
Nadat ze een paar minuten de tijd genomen heeft om te kalmeren, geeft ze aan dat ze er klaar voor is om te onderzoeken hoe het zou zijn als ik nog een stapje naar voren zou doen. Ik beweeg me nog niet. Het enige wat ik hoor is dat ze het wil onderzoeken. Ze heeft nog niet gezegd dat ik daadwerkelijk de stap mag maken. Ik geef dit terug en geef aan dat ik zonder die opdracht, blijf staan waar ik sta.
Dit komt binnen bij haar.
Ze slaakt een zucht van verlichting en ze ontspant haar lijf. Voor het eerst tijdens deze oefening kijkt ze me recht in de ogen aan en zegt: “Goh, wat vind ik het fijn om DAT te horen! Ik wist verstandelijk wel dat je veilig was, maar nu VOEL ik dat ook in mijn lichaam. Wat een verschil! Het is nu oké als je dichterbij komt, dus doe maar een stap naar voren.”
Dit is maar één van de vele manieren die er zijn om te ervaren wat een thema met je doet. Door je lichaam erbij te betrekken, ontdek je wat je nodig hebt om je hierin te ontwikkelen. Het zijn deze ogenschijnlijk kleine stapjes, die een grote beweging op gang kunnen brengen en het vertrouwen weer kunnen laten groeien. Mijn cliënt heeft nu ervaren hoe het is om de regie te hebben EN ze heeft ontdekt hoe dat voelt in haar lichaam.
Wil jij dit ook ervaren?
Je bent van harte welkom! Samen gaan we in een veilige setting op onderzoek uit. Zo ontdekken we hoe jij dat deel kunt ontwikkelen en hoe je de signalen van je lichaam (die aangeven dat er een grens bereikt is) steeds sneller leert herkennen.
Zoals ik al zei is het mooie hiervan dat je niet naar het verleden terug hoeft, als je dat niet wilt. Het gaat om de ervaring in het hier en nu en het leren contact maken met je binnenwereld. Vandaaruit ontwikkel je manieren die bij jou passen om adequaat te kunnen handelen als je merkt dat er een grens bereikt wordt.
