Hoe verwerk je een trauma?
“Het is voor het eerst dat ik mijn verhaal met enige samenhang kan vertellen. Het is bijzonder om mezelf zo te horen praten.”
De menselijke ervaring bestaat uit vijf bouwstenen. Als deze bouwstenen goed met elkaar in verbinding staan, kunnen we spreken van een ervaring die compleet en afgerond is. We kunnen doorgaan met ons leven en we hebben er een nieuwe levenservaring/herinnering bij.
Mist er echter een connectie, dan is de ervaring niet compleet en kunnen we in onbalans raken. De weg terug naar het normale leven is het herstellen van de connecties van deze vijf elementen:
B – Betekenis (= gedachten)
A – Affect (= gevoel)
L – Lichaamssensaties
I – Indruk (= ervaring van binnenuit)
G – Gedrag (= zichtbaar van buitenaf)
Je verhaal vertellen valt onder het kopje Betekenis geven. Je geeft woorden aan je ervaring, je hebt er gedachten bij, je analyseert om te kunnen begrijpen/bevatten en/of je trekt zo je conclusies. Door je verhaal te vertellen en je bewust te zijn van hoe je je verhaal vormgeeft, maak je kleine stappen in het proces van verwerking. Er wordt steeds meer duidelijk en daarom is het goed om erover te praten.
Maar met praten alleen kom je er niet.
We hebben namelijk nog 4 andere elementen om de ervaring compleet te maken:
- Het voelen van emoties (affect) is een ervaring zonder woorden. Als je zonder emotie vertelt over een heftige gebeurtenis, alsof je vertelt dat je net boodschappen hebt gedaan, dan is de verbinding met die bouwsteen in deze ervaring waarschijnlijk verbroken. Samen ontdekken we hoe we die verbinding kunnen herstellen, zonder erdoor overspoeld te raken.
- Het herkennen van lichaamssensaties moeten we soms opnieuw leren. Misschien herken je wel dat je je net een ‘hoofd op pootjes’ voelt. Het is helpend om langzaam het contact met je lichaam weer te herstellen. Zo kan je, tijdens het ophalen van herinneringen, het bijvoorbeeld ineens warm krijgen of je rillerig voelen. Het lichaam vertelt je dan iets, wat is dat?
- Het toelaten van de indruk die het op je gemaakt heeft, is ook een belangrijk onderdeel. Zijn er beelden die boven komen? Of is er juist een gebrek aan een beeld? Er kunnen ook indrukken boven komen die je nog niet goed kunt plaatsen. Samen gaan we vanuit open nieuwsgierigheid op onderzoek uit.
- Daarnaast hebben we ook inzicht te krijgen in ons gedrag. Als we pijn hebben aan onze voet, kunnen we erover praten wat we willen. We kunnen het alle aandacht geven om het te doorvoelen en stil te staan bij welke indruk dit op ons achterlaat. Maar als we niet door hebben dat het komt omdat we keer op keer tegen een kei aan schoppen (gedrag), dan slaan we de plank mis.
Theorie en praktijk
Dit klinkt heel theoretisch en dat is het ook. Maar het mooie hiervan is dat we het heel praktisch in kunnen zetten. Dit stukje achtergrond is helpend om te begrijpen wat we tijdens een sessie aan het doen zijn.
Dan ben je bij mij aan het juiste adres!
Met lichaamsgerichte coaching ontdekken we samen hoe we bij JOU de verbinding tussen de vijf bouwstenen kunnen herstellen. Bij ieder persoon kan de ingang ergens anders liggen en samen kijken we naar waar we kunnen beginnen. Dit maakt het laagdrempelig om in te stappen. Uiteindelijk werken we toe naar een complete integratie van de ervaring.
Resultaat
Het resultaat is een samenhangende herinnering aan de ervaring zonder overweldigd te raken door een overmatig heftige reactie. Je kunt terugblikken en nog steeds in contact blijven met je huidige zelf. Dit zorgt ervoor dat er weer ruimte is om te ontspannen, plezier te hebben en je te verbinden met de mensen om je heen.
Verlang jij hier ook naar?