Hooggevoeligheid als overlevingsmechanisme
Hooggevoeligheid, ook wel bekend als hoogsensitiviteit, heeft zowel positieve als uitdagende kanten. Ben jij hooggevoelig dan heb je waarschijnlijk een sterk ontwikkeld empathisch vermogen en kan je de gevoelens en behoeften van anderen goed aanvoelen. Dit helpt je bij het opbouwen van relaties, het tegemoetkomen aan de behoeften van anderen en het navigeren door sociale interacties. Door de intuïtieve vermogens die je vaak bij gevoeligheid ontwikkeld, kan je snel op je gevoel afgaan bij het nemen van beslissingen.
De uitdaging van je gevoeligheid is om niet aan jezelf voorbij te gaan door je steeds aan de situatie of anderen aan te passen. Jij hebt goed in de gaten hoe de pet erbij staat bij anderen en wat ervoor nodig is om bij hen aansluiting te vinden. Daardoor kan jij je bijvoorbeeld gaan gedragen zoals zij dat doen, terwijl dit helemaal niet bij je past. Wanneer dit gebeurt, dan kan je de hooggevoeligheid gaan zien als een overlevingsmechanisme.
Hoe zit dat dan?
Vanuit een oerinstinct willen we overleven en de gevoeligheid helpt ons om gevaar of potentiële bedreigingen sneller op te merken, waardoor wij onszelf beter kunnen beschermen. Bij een groep horen om je kans op overleving te vergroten, is daar ook een onderdeel van. Dat is waarom jij je gedrag aanpast, zelfs als dit niet bij jou past.
Hooggevoeligheid
Als hooggevoelig persoon ben jij je vaak bewuster van hoe verschillende (externe) prikkels bij jou binnenkomen. Subtiele aspecten van je omgeving opmerken, helpt je om snel te reageren op mogelijke bedreigingen en jezelf in veiligheid te brengen. Denk bijvoorbeeld aan de subtiele verandering in de stemming van anderen en de interpretatie van non-verbale signalen. Ook kan je gevoeliger zijn voor veranderingen in de omgeving, zoals een vreemd geluid, verandering van verlichting of een onverwachte beweging.
Daarnaast kan hooggevoeligheid zorgen voor een diepere verwerking van informatie, waardoor je meer inzicht krijgt in problemen en situaties. Dit kan helpen bij het maken van weloverwogen beslissingen, als je tenminste niet de weg kwijtraakt in hoe die beslissing voor iedereen de beste uitkomst heeft.
Overleefstand
Deze continue alertheid en het schakelen in een steeds veranderende wereld, vraagt veel energie. Ook mensen die in een overleefstand staan (door bijvoorbeeld trauma, PTSS, burn-out of andere levensveranderende ervaringen) hebben hiermee te maken. Zij zijn vaak gevoeliger voor specifieke prikkels en in een overleefstand is er minder nodig om toch overprikkeld te raken.
Waar gaat je aandacht naartoe?
Is je bijvoorbeeld wel eens opgevallen dat je aandacht vooral uitgaat naar dat wat er ‘niet klopt’ of naar degene die niet lekker in zijn vel zit? Dat is een negatieve energielek, waardoor je sneller vermoeid kunt raken. De hooggevoeligheid zorgt er dan voor dat je steeds moet ‘opletten’ of je moet ‘afschermen’ voor de energie van de ander, wat het moeilijker maakt om te ontspannen in drukke of stressvolle omgevingen. Dat is ook waarom gevoeligheid voor prikkels sneller kan leiden tot overprikkeling.
Gevoeligheid kent dus zowel positieve als uitdagende kanten.
Je bewust zijn van je eigen behoeften en je begrenzen in je aandacht voor anderen, is extra belangrijk als je merkt dat je jezelf uit het oog verliest en aan het einde van de dag (of eerder) volledig uitgeput raakt. Er zijn manieren te ontwikkelen om overprikkeling te voorkomen en de balans terug te vinden, waarbij er ruimte is voor zowel jou als de ander. Door meer aandacht te hebben voor zelfzorg en het bewaken van een gezonde balans, raak je niet volledig jezelf kwijt in het contact met anderen.
Voel jij dat je hierin iets te doen hebt? Weet dan dat je welkom bent in mijn praktijk.