Kan ik herstellen van trauma?
“Lichaamsgerichte traumatherapie gaat er vanuit dat het lichaam-en-geest-systeem zo is ontworpen dat het de aangeboren kwaliteit heeft om intense en extreme ervaringen zelf te kunnen helen. De natuur heeft mensen en dieren voorzien van een zelfregulerend zenuwsysteem dat het evenwicht kan herstellen. Dit in tegensteling tot de gangbare overtuiging dat de effecten van trauma blijvend zijn.”
Dit is nogal een statement die traumaspecialisten zoals Peter Levine en Dr. Gabor Maté maken.
Nu blijf ik liever weg van zogenaamde ‘absolute waarheden’, dus ook deze statement kan je in twijfel trekken. Maar het maakt me wel nieuwsgierig. Met alles wat we weten over trauma, is er ook zoveel dat we nog niet weten. Zo is PTSS pas in 1980 in het Amerikaanse handboek der diagnoses (DSM) opgenomen. Het is nog zo jong, dat we niet zeker kunnen weten hoe het precies werkt. De vraag is of we ooit conclusies op dit soort processen sluitend kunnen krijgen aangezien er zoveel factoren meespelen.
Geregeld spreek ik mensen die te horen hebben gekregen dat hun huidige situatie niet zal verbeteren en dat ze ‘er maar mee moeten leren leven’. Daarmee doelen ze op de huidige beperkingen en restklachten door trauma en/of PTSS. Hoewel ik niet graag oordeel, vind ik daar wel wat van. Wat een immens teleurstellende boodschap geef je dan mee. Valse hoop ben ik natuurlijk ook niet voor, maar zeg nooit nooit. Je weet niet wat de toekomst allemaal voor ons in petto heeft.
Het gegeven dat we nog zo in de kinderschoenen staan als het gaat om traumawerk, zie ik als een uitnodiging om des te meer een open houding van nieuwsgierigheid aan te nemen. Als begeleider, maar ook als cliënt. Vanuit een basis van acceptatie voor hoe de situatie nu is (“Als dit is wat het is, dan accepteer ik dat”), kan je het herstelproces toch open instappen en je laten verrassen door hoe ver je komt.
Dit maakt een proces direct al luchtiger: “Hé, laten we eens kijken wat er gebeurt als we…..”
Nieuwsgierigheid is namelijk zonder oordeel. Dit is mijn visie op het werken met trauma’s en als jij er ook zo in staat, dan ben je van harte welkom in mijn praktijk!