Lichaamsgerichte Therapie

Lichaamsgerichte Therapie

Lichaamsgerichte therapie: wat is dat eigenlijk?

Tijdens Lichaamsgerichte Therapie word je je bewust gemaakt van de manier waarop je lichaam reageert in verschillende situaties. Bijvoorbeeld wanneer je je gespannen voelt of over je grens gaat, maar ook wanneer je je op je gemak voelt en plezier ervaart.

We gaan uit van het principe dat de menselijke ervaring, naast gedachten en emoties, er vooral één is van het lichaam. Je kunt erover praten wat je wilt en analyseren tot je erbij neervalt, maar schrik, angst, verdriet, veiligheid, vertrouwen, voldoening, geluk ervaren we allemaal via ons lichaam. Daar slaan we ook onze onverwerkte ervaringen op. De schrik van die ervaring kan nog jaren als een ‘bevroren’ energie in je lichaam blijven hangen.

Een voorbeeld

Stel je voor dat je de trap oploopt en per ongeluk mis je een tree: je schrikt, spant al je spieren aan, je ogen worden groot, je ademt krachtig in en houdt je adem vast OF je ademt juist krachtig uit (wel of niet met gil of brul erbij). Voor je het weet grijpt je hand naar de trapleuning in de hoop een houvast te krijgen.

Een puur fysieke reactie van het lichaam.

In dit moment denk je niet na over wat je het beste kunt doen om een val te voorkomen. Nee, je lichaam handelt al en stuurt je hand richting de trapleuning voordat je er erg in hebt. Pas achteraf komen er gedachten (“Wow, dat was schrikken!”) en gevoelens (“Pffff…Dat was spannend!”)

In dit voorbeeld kan je je voorstellen dat je de volgende keren dat je de trap op loopt, extra voorzichtig bent. Of dat nu nodig is of niet.

Om deze of soortgelijke ervaringen goed te kunnen verwerken hebben we die schrik (de ‘bevroren energie’) de ruimte te geven, zodat we het interne systeem alsnog kunnen laten weten dat we nu veilig zijn. Door middel van bijvoorbeeld focusoefeningen, ademhalingsoefeningen en andere lichaamsgerichte technieken, leer je om nieuwsgierig te zijn naar waar je lijf die schrik heeft opgeslagen en wat het nodig heeft om weer in beweging te komen.

De volgende punten zijn kenmerkend voor lichaamswerk:

  • Signalen van het lichaam opsporen en herkennen
  • Signalen van stress (eerder) opmerken
  • Fysieke stress in goede banen leiden
  • Ontdekken hoe ‘veilig’ en ‘vertrouwd’ voelt i.p.v. alleen op pijn en ongemak op te merken

Bij Lichaamsgerichte Therapie gaat om de ‘ervaring, niet de verklaring’, we laten uitleg voor waarom je iets voelt in dit deel achterwege. Ook gaan we ervan uit dat ons lichaam veel te vertellen heeft over onze innerlijke belevingswereld en gemoedstoestand. Daarom helpt dit ook zo goed om stressklachten te verminderen, je grenzen te leren bewaken en gebalanceerd door het leven te gaan.

Zo ontstaat er ruimte voor:

Ontspanning
Speelsheid
Open nieuwsgierigheid

Tijdens de begeleiding leg ik uit hoe dit soort processen in het algemeen verlopen. Vervolgens gaan we samen ontdekken hoe dit bij JOU werkt, want uiteindelijk is geen mens hetzelfde.

Ervaar het zelf!


In kleine stapjes samen op ontdekking uit

“Ik vond het heel fijn hoe je naast me stond en niet boven me. Het was duidelijk dat je echt betrokken was bij mijn proces.”