Terugvinden wat je bent kwijtgeraakt

Terugvinden wat je bent kwijtgeraakt

Het herstelproces bij trauma verloopt niet in één rechte lijn of in een keurige curve die langzaam steeds verder stijgt. Toch herkennen we globaal wel drie fases in het proces. Dit is geen stappenplan, maar meer een twee-stappen-vooruit-één-stap-achteruit principe. Met hier en daar een uitstapje opzij. De tijd die dit in beslag neemt, verschilt per persoon. Het herstelproces kan soms jaren duren en geduld is daarbij een belangrijk onderdeel. Je mag dan ook vanuit mildheid jezelf toestemming geven om de tijd te nemen.

De drie fases bestaan uit:

1. Veiligheid crëeren, stabiliseren van (stress)symptomen en vertrouwen opbouwen
2. Herinneringen ophalen/ traumatische gebeurtenis verwerken
3. Verbinding maken met jezelf en een vernieuwde realiteit

Als Lichaamsgericht Coach en Traumatherapeut begeleid ik je met liefde door deze fases heen. In fase 1 herstel je in kleine, voor jou veilige stappen, de verbinding met jezelf en met je lichaam. De connectie die je bent kwijtgeraakt, omdat je moest zien te overleven. Fase 1 is DE basis en blijft de rode draad in jouw proces. Best logisch, want als jij je niet veilig voelt dan is de kans groot dat je in fase 2 niet (helemaal) op de plek komt waar heling en verwerking plaatsvindt en dus niet datgene behaalt wat je voor ogen hebt. Er is een gevoel van veiligheid nodig om je te kunnen verbinden. Met jezelf, met elkaar en met de spannende onderdelen van je leven.

In fase 2 zoomen we steeds meer in op jouw thema, hulpvraag of ingrijpende ervaring. In een tempo dat jij aangeeft en met de wetenschap dat ik je bijsta en ondersteuning bied.

Fase 3 is de fase waarin je, na het inzoomen op het trauma, weer uitzoomt en het groter geheel gaat zien. Samen kijken we naar hoe je de verbinding met jezelf weer kunt herstellen.

Dit gebeurt op het moment dat de scherpe randjes eraf zijn en je de ruimte weer voelt om te reflecteren. Het hoeft nog niet zo te zijn dat je je trauma al helemaal verwerkt hebt, maar je voelt wel dat je verder wilt gaan kijken. Naar wie je nu bent na alles er gebeurt is en hoe je vanaf dit punt vooruit wilt.

Je geeft invulling aan:

  • Wat vind ik echt belangrijk in het leven?
  • Wat vind ik waardevol in vriendschappen en relaties?
  • Wat heb ik te doen voor een leven dat past bij wie ik nu ben?
  • Waar geniet ik van in het leven?

Wil jij uit de overleefstand komen en weer lekker in je vel zitten?

Foto: Patricia Gans
Reacties zijn gesloten.