Tijdlijn Therapie

Tijdlijn Therapie

Tijdens Tijdlijn Therapie maken we gebruik van een tijdlijn. Deze lijn heeft een begin- en een eindpunt en kan op verschillende manieren ingezet worden. Zo kunnen we samen een specifieke gebeurtenis of terugkerende levensthema’s benaderen, maar ook hulpbronnen ontwikkelen of de tijdlijn inzetten als levenslijn.

Bij het benaderen en in kaart brengen van een specifieke gebeurtenis zoomen we eerst in op het moment vlak vóór de gebeurtenis; het moment waarop er nog niks aan de hand was. Vervolgens gaan we naar het moment ná de gebeurtenis; het moment dat je besefte dat je weer ‘oké’/buiten gevaar was. Vervolgens bewegen we steeds meer naar de kern van de ervaring en ontdekken we samen wat er nog opgeslagen ligt aan onverwerkte emoties of welke (vecht/vlucht) energie je lichaam wil bevrijden.

Wanneer we de tijdlijn inzetten als levenlijn, beginnen we bij het hier en nu en gaan we van daaruit terug naar het begin (je geboorte of daarvoor) en ontdekken we samen wat we daar tegenkomen met betrekking tot terugkerende levensthema’s en/of (missende) hulpbronnen. We volgen de signalen die het lichaam geeft als je op verschillende punten op de tijdlijn staat. Zo kunnen patronen glashelder worden, kan je verrast worden door een inzicht die je eerder nog niet had en krijg je in één oogopslag overzicht

Vervolgens kunnen we vanuit het hier en nu vooruit blikken naar de toekomst.

Op de tijdlijn creëren we veilige ankers waar je gebruik van kunt maken, als we tijdens het ophalen van de herinneringen, in kleine gedoseerde stapjes steeds meer naar de kern gaan. We onderzoeken welke hulpbronnen je (nodig) had, wat er aan ‘bevroren energie’ opgeslagen ligt in je lichaam en hoe we deze energie kunnen loslaten.

Na het lezen van deze uitleg krijg je misschien de indruk dat er een vaste opbouw is, maar wellicht is het fijn om te weten dat geen enkele sessie er hetzelfde uitziet.

Dit is een speelse sessie, waar we onze creativiteit kunnen inzetten. Want tijdlijnen zijn heel persoonlijk en lopen niet bij iedereen hetzelfde. Sommige mensen zien het verleden achter- en de toekomst voor zich; bij anderen zijn herinneringen links en toekomstbeelden rechts; elke tijdlijn kan op je eigen, persoonlijke manier georganiseerd worden.

TOEPASSINGEN

  • Gebeurtenissen in het groter geheel plaatsen
  • Op een afstand naar je eigen leven kijken
  • Onverwerkte emoties de ruimte geven
  • Beperkende overtuigingen uit het verleden veranderen
  • Verbanden leggen met huidige situaties
  • Toekomstige doelen gemakkelijker bereiken

Nu kan ik erover praten, zonder helemaal van slag te raken

“Tijdens het ophalen van de herinnering was het alsof we de tijd steeds meer gingen vertragen. Alsof ik naar een film in slow-motion zat te kijken. Dit was niet alleen heel prettig, ik besefte me ineens op welk moment het mis ging. En belangrijker nog: ik zag wat ik toen nodig had. Door mijn fantasie te gebruiken, kon ik doen wat ik toen niet kon en nu kijk ik er met een heel ander gevoel op terug. Nu kan ik erover praten, zonder helemaal van slag te raken.”