Wat gebeurt er tijdens een lichaamsgerichte therapiesessie?
Je lichaam is continu met je in gesprek. Dit negeren levert klachten op. Dit langer negeren levert grotere klachten op. Maar: hiernaar luisteren levert antwoorden op. En inzichten en rust. Lichaamsgerichte therapie helpt tegen stressklachten en is essentieel voor traumaverwerking. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk tijdens een lichaamsgerichte therapiesessie?
Laat me beginnen te vertellen dat lichaamsgerichte therapie een algemene benaming is voor verschillende methodes die toegepast kunnen worden. Alle methodes en oefeningen zijn erop gericht om het lichaamsbewustzijn te vergroten en de signalen van het lichaam beter te kunnen volgen. Vanuit de gedachte dat we meer met dieren gemeen hebben dan we denken (of soms toe willen geven), weten we inmiddels dat het lijf zelf heel goed weet hoe het spanning kan ontladen of hoe het de schrik (die nog jaren in het lijf kan blijven hangen) van zich af kan laten glijden.
Dat gezegd hebbende kan een lichaamsgerichte therapiesessie er bijvoorbeeld als volgt uitzien:
Bij aankomst zal ik je, naast een warm ontvangst, de tijd en ruimte geven om even rustig aan te komen. Als je voor het eerst komt, help ik je met oriënteren. In de coachruimte zal ik vertellen: hier is de keuken, daar het toilet, daar gaan we zitten etc. Buiten zal ik vertellen hoe de omgeving er ongeveer uitziet. Zo weet je lichaam in welke omgeving het zich bevindt, dat helpt om het Autonoom Zenuwstelsel (dat zich bezighoudt met ‘ben ik veilig/onveilig’) gerust te stellen.
Nadat jij je wat meer op je gemak voelt, zal ik je vragen naar je fysieke en emotionele gesteldheid. Vervolgens zullen we samen bespreken wat je in de sessie wilt doen en waar je behoefte aan hebt. Afhankelijk van wat we samen besloten hebben om te doen in de sessie, kan er het volgende gebeuren:
- Lichaamssignalen leren herkennen: ik zal je vragen om op gevoel ergens te gaan staan of zitten. Zonder te analyseren waarom je juist die plek gekozen hebt, ontdek je (aan de hand van de vragen die ik je stel), wat je zoal opmerkt aan je lijf en hoe je die signalen kunt interpreteren. Zo kan het zijn dat je lichaam de neiging heeft om een bepaalde beweging te maken. Bijvoorbeeld van lichaamshouding veranderen of een stap zetten. Misschien wil je wat dieper ademhalen of even lekker uitrekken. Het kan allemaal. De nieuwsgierigheid naar wat het lijf ervaart en/of wil doen, is leidend tijdens deze sessie.
- Body Drum Release: nadat je jouw vraagstuk hebt voorgelegd, zal ik je vragen om op een stoel te zitten en je te ontspannen. Ik kom achter je staan en plaats mijn handen op je schouders. Als je het niet prettig vindt dat ik achter je sta, kunnen er andere manieren gevonden worden. Daarna ‘trommel’ ik afwisselend rechts en links zachtjes en met open handen op je schouders. De rondes duren ongeveer 5 minuten en tussen de rondes door zal ik kort naast je komen zitten en je vragen je ervaring te delen. Dit duurt niet lang, want we het gaat om de ervaring, niet om de verklaring. Hoeveel rondes er nodig zijn is per sessie verschillend. We stemmen met elkaar af wanneer het genoeg is. Deze methode zorgt niet alleen voor rust in je hoofd, het helpt je ook om in je lijf te zakken, meer in contact te komen met je intuïtie en te ontdekken wat er van binnen leeft wat betreft het thema/ de gebeurtenis waarmee je bij me komt.
- Trauma Tijdlijn: bij shocktrauma’s zoals bijvoorbeeld een verkeersongeluk, werkongeval, een brand, een lelijke val of getuige zijn van een plotseling overlijden gaat de gebeurtenis te snel voor je autonoom zenuwstelsel om te volgen. Toch registreert het lichaam veel meer dan we weten. Het vertragen van de gebeurtenis en ruimte geven aan wat jij/je lichaam had willen doen als je bij machte was geweest, is een belangrijke stap in de verwerking. Tijdens de Trauma Tijdlijn benaderen we de gebeurtenis vanuit het moment waarop er nog niks aan de hand was en het moment dat je merkte dat het ‘gevaar’ geweken was. In hele kleine stapjes brengen we de ‘film’ van de gebeurtnis in slow motion op gang en geven we het lichaam de ruimte om alsnog te doen wat het had willen doen.
- Ademhalingssessie: voor deze sessie is het fijn om comfortabele kleding aan te trekken. Deze sessie vindt binnen plaats en wanneer jij eraan toe bent, zal ik je vragen om te gaan liggen op een matras op de grond. Ook kan ik je eventueel vragen om je schoenen uit te doen. Vervolgens begeleid ik je in een ademhalingsmethode die ondersteunend is voor jouw helingsproces. Daarbij ben ik voortdurend aanwezig om je te begeleiden in het proces. Zo kan ik bijvoorbeeld zachte aanrakingen gebruiken om je te helpen ontspannen en spanning los te laten.
- Innerlijk Kind werk: tijdens deze sessie geven we aandacht aan onverwerkte emoties of trauma’s uit de kindertijd. Ik zal je vragen om een specifiek moment te visualiseren, waarbij we het kind van toen de ruimte geven om emoties te uiten en te laten zeggen wat het toen niet kon. Ook geef je (als je volwassen zelf) het kind van toen de aandacht en de woorden die je toen nodig had. Ook hier ben ik voortdurend aanwezig om je te begeleiden in het proces.
Aan het einde van de sessie zal ik je vragen hoe je je voelt en hoe je de sessie hebt ervaren. Ik zal je advies geven over hoe je de resultaten van de sessie kunt behouden en integreren in je dagelijks leven. Dit zijn maar enkele voorbeelden, waar er tal van mogelijkheden zijn als het gaat om lichaamsgericht werken, maar hiermee heb je misschien al een goede eerste indruk.
We richten ons in alle lichaamsgerichte methodes op het verlichten van lichamelijke en emotionele spanningen en blokkades. Andere methodes zoals Opstellingen, meditatie en visualisatie en Voice Dialogue behoren ook tot de mogelijkheden.
Na afloop van een sessie kan je je in de eerste instantie erg moe voelen, maar ook lichter en bevrijd van emotionele lasten. Het kan ook zijn dat er inzichten en begrip ontstaat van oude patronen en gedragsmechanismen die je gaandeweg ontwikkeld hebt. Door deze inzichten en heling krijg je ook meer begrip voor de emoties en stress die je ervaart en de (soms onhandige) dingen die je doet om daarmee om te gaan.
Ervaar het zelf!