Wat vermindert stress?

Wat vermindert stress?

De hele dag door hebben we te maken met spanning en stress. Door deze stress kan je je taken uitvoeren, je concentreren en jezelf uiten. Positieve stress, dus. Maar als je stressniveau té hoog wordt of je steekt veel energie in dingen waar je helemaal niet blij van wordt, dan wordt het negatieve stress. Je merkt dan bijvoorbeeld dat de dingen je wat meer moeite kosten en je voelt je aan het einde van de dag minder voldaan. Hoe kan je er in dat geval voor zorgen dat je stressniveau weer omlaag gaat? Oftewel:

Wat vermindert stress?

Een klein beetje achtergrondinformatie is wel handig: ons interne systeem houdt zich de hele dag bezig met het scannen van de omgeving om zichzelf ervan te verzekeren dat je veilig bent. Als er genoeg signalen zijn van veiligheid, dan voelen we ons op ons gemak, kunnen we ons goed uiten, staan we open voor anderen en voelen we ons verbonden met de mensen om ons heen. Er is creativiteit en ruimte voor een grapje. Zijn er signalen van onveiligheid, dan handelen we vanuit zelfbescherming. We sluiten ons (deels) af, zijn meer afwachtend, zoeken naar manieren om controle op de situatie te krijgen en we houden ons meer vast aan ‘hoe het zou moeten’.

Tot zover niks aan de hand. Dit is een biologisch proces wat heel gezond is en door de dag heen kan je beide kanten ervaren.

Wat gebeurt er als je stressniveau te hoog is?

Wanneer je stressniveau (langdurig) té hoog is, schakelt een deel van je brein uit en neemt je limbisch systeem (emotionele brein) het over. Deze kan je zien als het zwaailicht voor dat interne systeem; oftewel het Autonoom Zenuwstelsel. Je zult dan merken dat je meer reageert vanuit een overlevingsenergie zoals vechten, vluchten of bevriezen. Voorbeelden van signalen hiervoor kunnen zijn dat je je terugtrekt, dat je meer oordeelt of dat je je niet serieus genomen of gezien voelt etc.

Hoe kan je jezelf kalmeren?

Als eerste wil ik je meegeven dat ons lichaam het natuurlijke vermogen heeft om de balans te bewaren. Met een mooi woord heet dit ‘homeostase’. Zo wil het lichaam bijvoorbeeld altijd een temperatuur van 37 graden hebben. Ook als de omstandigheden buiten veranderen. Wat een mooi gegeven is dit, hè? Ons lichaam is dus van nature ingesteld om de balans terug te vinden! Als we ons meer zouden laten leiden door dit natuurlijke proces (in plaats van ertussen te gaan zitten met onze behoefte aan controle), zouden we veel sneller van onze klachten af zijn!

Signalen opmerken

Leg je dit neer naast het biologische proces van ons stresssysteem, dan is het een uitnodiging om meer te luisteren naar de signalen van ons lichaam. Het is vaak ons hoofd dat dit natuurlijke proces in de weg staat, want we hebben ook gedachten over hoe dat proces dan moet verlopen, wat we al zouden moeten kunnen en hoever we al zouden moeten zijn. Maar wanneer je je eigen gevoel, gedachten, gedrag en signalen van stress kunt waarnemen, kan je ook de ruimte ervaren (en eventueel stappen ondernemen) om hier op in te spelen.

NIET om alles weg te reguleren of jezelf helemaal ‘zen’ te ademen. Ook niet vanuit het idee dat ‘als je maar positief genoeg denkt, dan gaat het negatieve vanzelf weg’. Maar vanuit het vermogen om te kunnen gaan met stress en emoties én hier adequaat uiting aan te kunnen geven. Met in elke unieke situatie je eigen overwegingen.

Jezelf leren kennen

Om je stressniveau goed te kunnen reguleren, is het helpend om jezelf te leren kennen. Niet alleen in stressvolle situaties, maar ook in situaties waarin je je ontspannen voelt. Wat draagt daaraan bij en wat merk bij jezelf op? Dit is niet een puur individueel proces. We hebben de empathische aanwezigheid van een ander nodig om dit stuk in onszelf te ontwikkelen. Dit noemen we co-regulatie.

Co-regulatie

Als baby-peuter-kleuter-kind ontwikkelen we onze vaardigheden om met stress en emoties om te gaan met behulp van een emotioneel aanwezige ouder/verzorger. Ons interne systeem kan zich afstemmen op de kalmte van de volwassene, waardoor we zelf ook rustiger worden. Als deze, om wat voor reden dan ook, niet aanwezig was of niet op jou kon afstemmen, dan lopen we daar een achterstand op en is het moeilijker om met stress en emoties om te gaan. De kans is dan groter dat je later in het leven vastloopt.

Dit betekent niet dat je het nooit meer kunt leren. In tegendeel: een partner, een goede vriend(in) of een collega waar je goed mee kunt opschieten, kan je ook helpen om dit deel in jezelf te ontwikkelen. Maar ook bij een Lichaamsgericht (Trauma) Therapeut kan je hiervoor heel goed terecht.

Lichaamsgerichte Therapie helpt bij het verminderen van stress

Een Lichaamsgericht Therapeut helpt je bij het (vroegtijdig) opmerken van de signalen van je lijf EN bij die co-regulatie. Daardoor ontwikkel je de vaardigheden om jezelf te reguleren. Oftewel: om jezelf een schop onder de kont te geven wanneer dit nodig is en op tijd op de rem te trappen als dat nodig is. Je bent bij mij dan ook aan het juiste adres als je wilt weten hoe je stresssignalen op tijd kunt herkennen en wat je kunt doen om dit in goede banen te leiden.

Gratis E-book!

Om hier thuis alvast een begin mee te kunnen maken, heb ik speciaal voor jou een gratis E-book gemaakt! Hierin staan drie oefeningen die je helpen om lichamelijke stressklachten te verminderen! Als je het E-book download, ontvang je 2x per maand een mail met meer tips en achtergrondinformatie over stress en hoe je daarmee om kunt leren gaan.

Download nu jouw gratis E-book!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *