Ademwerk

Ademwerk

Tijdens ademwerk richten we onze aandacht op je ademhaling. Deze beïnvloedt jouw stressniveau en gemoedstoestand meer dan je waarschijnlijk door hebt.

Korte uitleg

Wanneer we ons bedreigd voelen of in gevaar zijn, versnelt onze ademhaling. Zo kan je lichaam zich klaarmaken om te vechten of te vluchten. Als het gevaar eenmaal geweken is, kan de ademhaling weer voller, dieper en rustiger worden om zo te kunnen ontspannen. Aan de ademhaling zijn meerdere processen gekoppeld zoals spierspanning en de aanmaak van hormonen.

In alledaagse stresssituaties gebeurt herzelfde. Voor ons Autonoom Zenuwstelsel is er geen verschil. Bijvoorbeeld in de situatie dat er op je werk (te) veel van je verwacht wordt of als er thuis veel ‘gedoe’ is of wanneer je onverwachts een medische diagnose krijgt.

Een ademsessie kan dan een hele fijne manier zijn om verschillende redenen:

  • Als je last hebt van stress, angst, spanningen of andere psychische klachten die kunnen worden verlicht door een diepe ademhalingsoefening.
  • Als je merkt dat je ademhaling oppervlakkig is of dat je moeite hebt met ademhalen, kan een ademsessie helpen om bewuster te worden van je ademhaling en deze te verbeteren.
  • Als je last hebt van fysieke klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn of slaapproblemen, die kunnen worden verminderd door een diepere ademhaling.
  • Als je behoefte hebt aan ontspanning en stressvermindering, kan een ademsessie een goede manier zijn om tot rust te komen en je lichaam en geest te ontspannen.
  • Als je geïnteresseerd bent in ademhalingstechnieken en de voordelen daarvan wilt ervaren, kan een ademsessie een goede kennismaking zijn met deze vorm van therapie.
  • Als je diepe emoties of emoties die je al lang bij je draagt wilt ontladen of bevrijden, kan een ademsessie je hier goed in ondersteunen.

Kortom, als je op zoek bent naar manieren om je mentale en fysieke welzijn te verbeteren, kan een ademsessie een waardevolle ontdekking zijn. Het is vooraf wel belangrijk om te overleggen of een ademsessie geschikt is voor jouw specifieke situatie en klachten.